EEva’s verhaal

 

15 jaar geleden kwamen Eva en David elkaar tegen, maar daar begon het verhaal van EEva thee nog niet.

De voorbije 14 jaar genoten David en Eva samen van hun leven die zij leiden, huisje, kindjes (Ellen en Nand) , eigen werkambities…

Toch, 2014 was een kanteljaar voor beiden. David besloot ‘alcohol’ achterwege te laten en Eva was haar eigen zoektocht begonnen naar haar oorspronkelijke roots, India.

Beiden hadden dus elk hun individuele reis gestart, maar kwamen tot de conclusie dat er een gemeenschappelijke factor was: thee.

Thee was reeds lang aanwezig in hun leven en was meer en meer een passie geworden, zonder dat ze er echt bij stil stonden. In de loop van de jaren behaalden beiden de titel van theesommelier. Nu nog leren ze dagelijks bij (binnen en buitenlandse opleidingen). Getuige daarvan is ook hun uitgebreide theebibliotheek. Heb je trouwens al hun theeën opgezocht…? Dan kom je wel leuke namen tegen zoals “the Clockwork Orange, The English Patient, The Devil and miss Prym, enz…. Ze worden gedreven door hun blijvende zoektocht naar nieuwe theeën, nieuwe smaken en nieuwigheden in de theewereld.

Thee betekent veel voor Eva. De thee vormt een dagelijks en directe verbinding met haar geboorteland India. Thee staat voor haar synoniem voor: eenvoud en rust. Maar ook gezelligheid en het samenbrengen van mensen. Bovenop zijn daar ook nog de oprechte contacten, verhalen en belevingen bijgekomen van klanten en leveranciers.

Bij David kreeg thee via een bijzondere manier een plaats in zijn leven. Een leven zonder alcohol… daar is onze uitgaansmaatschappij niet op afgestemd. Een drankkaart met 6 pagina’s alcoholhoudende dranken en in een klein rechthoekje keuze uit frisdranken is niet ongewoon. Het werd een ergernis. Vooral de theekaart en de manier hoe er met dit product in de horeca wordt omgegaan is schrijnend. Zelfs op restaurant kon na een heerlijke maaltijd de avond in een afknapper eindigen door net dat laatste drankje op de avond. De dag van vandaag is David nog steeds bezig met het opzoeken van de mogelijkheden, nieuwe producten en vooral heerlijke theemengelingen op de kaart te kunnen krijgen bij restaurants en verkooppunten.

Maar hoe zit dat nu met EEva?

EEva is geboren uit de vele gesprekken die ze samen hadden. Door hun passie was de kennis over thee groot en hadden ze al vele contacten in het buitenland door hun opleidingen. Hun professionele carrière was een strijd geworden en beiden haalden er niet langer meer de voldoening uit die ze zochten. Zo kwam EEva voor de eerste keer om de hoek kijken om vanaf 2018 als volwaardig bedrijf te bestaan.

De beginjaren van EEva was zeker niet evident. De grote droom om rechtstreeks vanuit theetuinen te importeren bleek al vlug een desillusie te zijn… Theeën die geproefd en goedgekeurd waren, bleken bij levering totaal andere theeën te zijn, meer bepaald van een teleurstellende kwaliteit. Sommige theeën bevatten chemische toevoegingen of waren besproeid.

Maar door vallen en opstaan begon EEva te wandelen ;). We leerden verschillende traders en theeveilingen kennen en bouwden op een 4-tal jaar een mooi netwerk op. Het was voor Eva en David zeer belangrijk dat de theeën en gebruikte vruchten/kruiden pesticidevrij waren. Zo zijn ze langzaam in het bio verhaal gerold en kregen ze controle over de theeën en hun inhoud, vanaf de bron tot in het zakje dat bij hun klanten wordt geleverd.

Alsook wordt er streng toegekeken op de kwaliteit en omvang van de vruchten en kruiden. Deze moeten groot zijn… het zijn deze ingrediënten die de smaak moeten afgeven, niets anders.

En EEva groeit verder. Heden zijn ze naast de zoektocht naar trendy smaken, steeds op zoek naar nieuwe toepassingen om het leven met thee aangenamer te maken. Het laatste jaar wordt er veel geëxperimenteerd met koude thee. Dit laatste krijgt zeker nog een vervolg.

En Eva & David hadden nog uitdaging … hoe kan je iemand aan de juiste thee helpen? Deels door hun drukbezochte workshops over thee (vele aspecten over thee worden besproken en niet één deel), maar vooral door hun theeproeverijen. Zelf vonden ze het nooit een prettige ervaring om een theewinkel binnen te stappen met een gigantisch aanbod aan theeën. Teveel keuze en dan maar zitten staren naar de 100den dozen/blikken of zakjes. Samen ontwikkelden ze dan ook de theeproeverij. Op geregelde tijdstippen kan je 50 theeën komen proeven & vergelijken. Deze theeën worden alle 50 binnen de 10 min gezet. En je mag er zelfs slurpen ;).

Dikwijls wordt ons gevraagd naar de herkomst van de naam “EEva”… deze is voor ons vanzelfsprekend genoemd naar Eva.

Een beetje een eerbetoon naar mijn vrouw, zeg maar. Zij heeft zo’n finesse en affiniteit met thee en hierdoor ook onrechtstreeks met haar roots. Door deze roots opnieuw te gaan opzoeken door het reizen wordt alles opnieuw met elkaar verbonden… en dat is ook wat thee doet, verbinding brengen tussen mensen. En zo is de cirkel rond.

David C.