Biologische thee: voor ons een noodzaak!

Het is een feit dat biologische thee steeds meer bewust gedronken wordt. Dit heeft dan als gevolg dat er meer biologische thee verkocht wordt.

David van EEva Thee: “Voor ons was het een logische keuze om het pad van biologische thee te volgen. Voor ons was de nr.1 vereiste dat de thee pesticidevrij moet zijn. Zoals je waarschijnlijk weet zijn de meeste theeën niet pesticidevrij (link naar pesticide in thee: link pesticide in thee)Door de biocontroles zijn we 100% zeker dat onze geselecteerde theeën dat ook zijn. Wijzelf zijn ook gecertificeerd wat een zekerheid geeft naar onze klanten en de bedrijven waar we thee leveren.”

Maar hoe zit het nu met het kweken van biologische thee? Wat zijn de voor- en nadelen? Maar vooral… wat is nu biologische thee?

Wat is Biologische thee (of organic tea)?

Eerst en vooral maken we hier al het verschil tussen thee van de theeplant en een infusie. Beiden worden verbouwd zonder gebruik van:

  1. Chemische kunstmest
  2. Chemisch/synthetisch bestrijdingsmiddel.

Maar hoe dan wel? De theeboeren gebruiken vaak bemesting bestaande uit snoeisel, koemest en boombladeren.

Dit heeft wel tot gevolg dat de teeltmethoden moeten aangepast worden en dat de producties kleiner zijn. Maar deze teeltmethode is zijn opmars begonnen in de meeste theelanden.

Door het niet gebruiken van chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen groeien de theeplanten trager en kan er hierdoor minder theebladeren geoogst worden. Alsook is het verbouwen van biologische thee veel arbeidsintensiever en levert het minder theebladeren op dan op de chemische manier.

Bijgevolg is biologische thee duurder, maar… het verschil weegt niet op wat betreft smaak, geur en kleur.

Vergeet ook niet dat de hoeveelheid chemische stoffen (pesticiden) in niet biologische thee zeer groot is ten opzicht van niet biologische thee.

Maar vooral krijgen ook de boeren een eerlijke prijs voor dit mooie product dat wij mogen drinken.

Nadelen van niet biologische thee:

Het verbouwen van niet biologische thee heeft zeer veel nadelen voor zowel de theedrinker als de theeboer… maar vooral de fauna en flora van het theegebied.

  1. Theeplanten gaan jonger dood.
  2. Bodem waarop de theeplanten groeien is minder voedzaam.
  3. Theeplukkers kommen in aanraking met chemische bestrijdingsmiddelen.
  4. Thee bevat resten van de chemische middelen.

Men kiest hier voor teelt op korte termijn. Niet biologische teelt creeërt meer thee en de theeplanten groeien veel sneller.

Biologische thee in kleur, smaak en geur

Biologische thee heeft een andere balans wat betreft smaak en geur. Bij niet-biologische thee wordt er meestal chemische kleur-, geur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Daardoor is een infusie van niet-biologische thee vaak donkerder door de snelle afgifte van deze stoffen.

Een biologische thee zal ook veel zachter ruiken en smaken. Vergeet vooral niet dat je hier de pure plant drinkt.

Samengevat: biologische thee is vrij van toegevoegdechemische kleur, geur en smaakstoffen. Hierdoor behouden de thee bladeren hun oorspronkelijke kleur, smaak en geur.

Waar wordt biologische thee verbouwd?

Biologische thee wordt bijna overal in de wereld verbouwd. Ieder theeland verbouwd biologische en niet-biologische theeën. Maar, meer en meer wordt er biologisch geteelt.

De koplopers hierin zijn India, China en Sri-Lanka. De meerderheid van de niet-biologische thee komt uit Indonesïe en Kenia. Indonesïe staat dan ook gekend voor zijn producte van lage kwaliteit voor de bekende theezakjes.

Biologische thee kopen

Weet waar je koopt en bij wie.

Heel veel verkooppunten verkopen biologische thee zonder controle documenten. Er moet uitdrukkelijk vermeld staan dat het bio is en een vermelding van het europees logo + nummer van het controle-orgaan. (zie hieronder).

Onze verkooppunten worden steeds voorzien van de nodige documenten.

Velen verkopen biologische thee met vermelding van “thee van biologische landbouw” zonder het traject van hun thee te kunnen bewijzen. Of het gebruik van organische landbouw… wat niet gelijk is aan organic (wat dan wel biologisch is).

Organisch = koolstof bevattend. Organische stof is een stof waaruit de dieren en planten zijn samengesteld. Dus meestal wordt hier bedoelt van dieren of planten afkomstig.

 

 

Dus… hou er rekening mee dat organisch NIET altijd biologisch is.

Voor alle Europese talen is vastgelegd welke verwoording beschermd is:

  • NL: ‘biologisch’
  • FR: ‘biologique’
  • ENG: ‘organic’

Nog enkele verwarrende begrippen:

Bio-industrie, biologische bestrijding, biologisch afbreekbaar, biopesticiden, biobased economy,… meer info op https://www.biomijnnatuur.be/vragen-over-bio/verwarrende-termen

Dus… waarom biologisch?

  1. Beter voor jezelf
  2. Beter voor de boer
  3. Beter voor de theeplant/kruiden/vruchten
  4. Beter voor het milieu

En je helpt kleine theetuinen terug mee te spelen tussen de grote… een terugkeer van de familiebedrijven.